Seosko domaćinstvo Grabež u Pecki – izvorni ambijent u netaknutoj prirodi blizu vrela rijeke Sane

Smješteno u netaknutoj prirodi malog mjesta Pecka, skrivenog između Mrkonjić Grada i Šipova, seosko domaćinstvo Grabež ove godine otvara svoja vrata za prve goste. Kuća se nalazi na pola puta između Centra za posjetioce Pecka i prekrasnog Spomenika prirode – vrela rijeke Sane, od kojih je udaljena nekoliko kilometara.

Dobra domaća hrana, u potpunosti spremljena od lokalnih sastojaka od kojih se većina uzgaja u samom domaćinstvu, izvorni etno ambijent porodične kuće, netaknuta priroda i topla domaćinska atmosfera čine Seosko domaćinstvo Grabež jedinstvenim draguljem u turističkoj ponudi Dinardike.

Porodična kuća Rade Grabež – zbog ljubavi prema selu nastalo je razvijanje ruralnog turizma

Seosko domaćinstvo Grabež nastalo je u porodičnoj kući familije Grabež koja je uz puno vlastitog zalaganja i uz podršku Opštine Mrkonjić Grad, te projekta Via Dinarica potpuno uredila seoske planinske sobe za ugodan boravak do šest osoba.

Mogu se pohvaliti da su prvo registrovano seosko domaćinstvo za pružanje turističkih usluga u selu Pecka. Domaćini Rada i Gojko Grabež jako vole svoje selo i uvijek im je bila želja da doprinesu njegovom razvoju kroz turizam, što upravo i ostvaruju.

Autentična kuća, mali pčelinjak i velika bašta

Kuća Grabeža je u potpunosti autentična. Ugodni enterijer i spoljašnost zrače srdačnom dobrodošlicom ovog vrijednog bračnog para i pozivaju na domaće kulinarske izazove na ognjištu. Domaćini Rada i Gojko Grabež zajedničkim trudom i radom pokazuju da je sa slogom i razumijevanjem sve moguće. Rada je zadužena za pripremanje domaće hrane, a Gojko kao glavni domaćin ove kuće peče odličnu rakiju šljivu pod nazivom „Pećanka“. Posjeduju mali pčelinjak i veliku baštu punu raznog voća i povrća.

Fantastična domaća pita, vlastiti izvor vode i biciklističke ture

U zaseoku Grabež moguće je nabaviti mliječne i druge proizvode poput domaćih sireva, kajmaka, te organskog voća i povrća. Nadaleko su čuveni po odličnim domaćim pitama pravljenim po tradicionalnoj recepturi. Porodica Grabež posjeduje i vlastito vrelo čiste planinske vode, što im dodatno olakšava posao s kojim će se počinju baviti.  Ono što je naročito zanimljivo rekreativcima i svim onima koji se tako osjećaju i uživaju u prirodi i svježem zraku  je da će ova porodica iznajmljivati bicikle kojima se može uživati u razgledavanju ovog posebnog mjesta prekrasne prirode i starina sačuvanih iz stoljetne prošlosti.

Takođe na par korakaod kuće se nalaze odlične stijene za penjanje koje će uskoro biti uređene i opremljene smjerovima.

Pecka – Bajkovito mjesto u srcu Krajine

Kuća Grabeža smještena je u srcu Pecke, mjesta na području opštine Mrkonjić Grad, u kojem caruje netaknuta priroda. Ovo podneblje poznato je po fantastičnim zelenim poljanama i listopadnim šumama u kojima možete sresti jelene i srne u prirodnom ambijentu.

Pecka je najviše poznata po penjalištu, pješačkim stazama kroz prirodu, po prekrasnom izvoru rijeke Sane, po posebnoj energiji stanovnika u ovom kraju, i naravno po pažljivo pripremljenoj domaćoj hrani. Riječ je o mjestu koje se treba naći na mapi svih onih koji vole izlete na otvorenom u netaknutoj prirodi.

Sportsko penjanje na Pecki – jedno od najboljih bh. penjališta

Svi ljubitelji sportskog penjanja koji posjete Seosko domaćinstvo Grabež mogu uživati u prednostima jednog od najboljih penjališta u BiH. Jedinstven izgled stijene, kvaliteta ruta za penjanje, te veliki broj smjerova čine ovo penjalište jednim od najkvalitetnijih na prostoru BiH ali i šire.

Pecka je omiljeno mjesto zaljubljenicima u ekstremne sportove, posebno alpinistima. Jednom godišnje, održava se festival koji okuplja penjače iz cijelog svijeta. Kampuje se na platou iznad penjališta u BiH u Peckoj. Osim penjačkih staza, ovo područje ima u ponudi i biciklističke staze dok su lokalni putevi sređeni za pješačenje pa se već treći put organizuje i Pecka outdoor festival.

Vrelo Sane – najveće blago Pecke

U blizini seoskog domaćinstva Grabež, kod sela Donja Pecka, između opštine Mrkonjić i Ribnika u hladu šumovitih visova i stabala, izvire Sana, koja se smatra jednom od najčistijih i najljepših rijeka u BiH.

Dobila je ime od starih Rimljana zbog svoje čistoće i ljekovitosti, Sanus što znači zdravlje Legenda kaže da su poslije teških bojeva s ilirskim plemenima, izranjavani rimski legionari liječili svoje povrede s njezinih čistih virova i brzaka. Bili su impresionirani s njezinim tajnim svojstvima, s velikim razlogom dali su joj takvo ime.

Boravak u Pecki – uspomena za čitav život

Posjetite Seosko domaćinstvo Grabež i otkrijte život kakav je bio u davninama. Uživajte u ljekovitoj rijeci Sani, prekrasnim šumama po kojima šetaju srne, biciklizmu, sportskom penjanju, odličnoj hrani i ponajviše – domaćinskoj atmosferi kakva je moguća samo u maloj, skrovitoj, od prirode povlaštenoj, magičnoj Pecki.

Poveži se sa nama

Ostale priče

logo-dinardica

Kreiraj svoje putovanje