Odmorište na otvorenom Pecka

Selo Pecka i istoimeno Odmorište na otvorenom, nalaze se 3km od Baraća i magistralnog puta Mrkonjić Grad-Glamoč. Malo naselje od 10-ak mobilnih kuća koje su okrenute prema penjalištu “Pecka” i Vrelima Sane, ka brdu Ćojderova glavica i obroncima Ovčare. U ponudi su različite veličine kuća pa se u njih mogu smjestiti parovi, porodice sa djecom ali i grupe prijatelja. Sve kuće imaju kupatila, kuhinju i potrebno posuđe, peškire, dodatne prekrivače, jastuke i sl. Krase ih velike terase i odličan pogled. Kuće su vlasništvo kompanije Outdoor resort Pecka doo koja je kao društveno-odgovorna kompanija odlučila investirati u ruralno područje i logistički podržati projekte organizacije Greenways koja radi na zaštiti prirode i oživljavanju sela Pecka.

Selo prošlosti i budućnosti

Naselje mobilnih kuća im je bila najprihvatljivija ideja jer gradnja motela ili hotela se nije uklapala u koncept kojem teže. A to je da se kuće ušuškaju u voćnjake i stare sorte šumskog voća sa bogatom hortikulturom i da ničim ne remete vizure sela. Da gosti imaju osjećaj domaćinske atmosfere u kojoj odmor počinje od samog dolaska.

U prvoj fazi su planirani smještajni kapaciteti i servisne prostorije, a u drugoj izgradnja restorana i dodatnih sadržaja za posjetioce. Naselje ima vlastitu kanalizacionu mrežu, a u kućama će na raspolaganju biti prirodni sapuni kao i preporuke za uštedu energije. Voda u kućama je izvorska i odličnog kvaliteta. Cilj im je da budu što odgovorniji prema prirodi i prema ljudima, a higijena i uredne kuće su im imperativ. Trenutno koriste neka prelazna rješenja ali dugoročno žele omogućiti brz internet koji se po potrebi može uključiti ali i isključiti :)

Prvo lokalno

Strateški, Outdoor resort Pecka je u potpunosti okrenut lokalnom stanovništvu u pogledu zapošljavanja ali i otkupa domaćih proizvoda i suvenira. Gastro ponuda biće zasnovana na lokalnim proizvodima i proizvodima iz šume. Trenutno imaju dvoje zaposlenih ali kad se završi izgradnja biće zaposleno između pet i osam osoba.

Selo Pecka

Selo Pecka je magično mjesto koje jednako vole i mještani i posjetioci. Pitomi brežuljkasti krajolik podsjeća na najljepša svjetska ruralna područja poput Toskane. U njemu izvire rijeka Sana, a nadvisuje ga penjalište Pecka. Ima bogatu istoriju i tradiciju staru preko 2000 godina, a sadašnji stanovnici su dobri i gostoljubivi domaćini koji se bave stočarstvom i poljoprivredom. Svako domaćinstvo ima vlastiti voćnjak u kojem su najčešće zasađene šljive ‘savke’ od kojih prave rakiju pa očekujte da će vas svraćati na šljivovicu i kafu ako prođete kraj njihove kuće. U selu se nalazi stara crkva iz XIX vijeka koju je moguće posjetiti, te nekoliko domaćinstava koja nude domaće proizvode i rukotvorine.
Staze i putevi kroz Pecku su uglavnom ozačeni, a posebno oni koji idu do vidikovaca kojih ovo lijepo selo ima nekoliko.

Penjalište Pecka

Iznad sela Pecka proteže se vijenac stijena koje su pretvorene u penjalište na prirodnim stijenama koje je jako posjećeno. Ako niste penjač, sigurno ćete uživati u pogledu sa stijena na cijelo selo i okruženje mističnih zaseoka ušuškanih u voćnjake po brežuljcima i livadama ispresjecanih kanjonima Korane i Sane. U dvorištu Visitor centra Pecka, penjačima je dostupan odličan bolder sa dosta zanimljivih smjerova namijenjenih svim kategorijama penjača. Kako za početnike tako i za iskusne penjače.

Spomenik prirode “Vrela Sane”

Izvori Sane se nalaze u samom selu Pecka, udaljeni 6,5 km od Outdoor resorta Pecka, a moguće im je autom prići na 3 km, te još oko 2 km makadamskim putem ali zadnji kilometar isključivo pješice. Radi se o hidrološkom biseru sa tri velika vrela, estavelom Mračaj i ušćem Korane na krajnjem desnom izvoru. Cijelo područje je zaštićeno kao Spomenik prirode i potpuno uređeno za posjete i boravak. Označeno je vertikalnom signalizacijom, a 500m nakon silaska na makadamski put odvaja se staza za kanjon Korane kroz koju se ljeti može pješačiti i plivati, a u ostalom periodu preporučuje se korištenje staza uz obalu. Vrijedi posjetiti i estavelu Mračaj, prirodni fenomen koji periodično mijenja uloge izvora i ponora.

Izvor Plive

Na 15 km od sela Pecka nalaze se izvori rijeke Plive koji su vrlo pristupačni pa ih možete vidjeti uz samo 10-ak min šetnje. Važe za jedan od najvećih izvor pitke vode u Evropi. Jednom od izvora je moguće prići iza po kamenju pa je snažan osjećaj gledati kako vam odjednom poteče rijeka ispod nogu. Cijela dolina Plive je zanimljiva za ribolov ali i vožnju kajaka, a Šipovo ima bogatu ponudu domaćih proizvoda i još nekoliko rijeka, pećina, prašumu i druge atrakcije zbog kojeg ga treba posjetiti.

 

 

Poveži se sa nama

Ostale priče

logo-dinardica

Create your journey