Ribnjak i seosko domaćinstvo Trivunčić – raj uz rijeku, mlinove i domaću hranu

Na šta pomislite kada vam neko spomene kombinaciju svježe domaće hrane, najbolje pastrmke pripremljene na puno načina, miris tek ispečenog hljeba, a uz hercegovačka vina i uz opuštajući zvuk rijeke Janj? Zvuči nemoguće, zar ne? No itekako je moguće kod porodice Trivunčić, koja je 2014. godine odlučila otvoriti svoj restoran sa vintage/rustikalnim ambijentom uz ribnjak.

Seosko domaćinstvo “Trivunčić” nalazi se u srcu netaknute prirode 1 km od centra Šipova prema Janjskim otocima. Napustiti Šipovo i ne probati pastrmku bila bi prava šteta, a jednu od najboljih uzgajaju i pripremaju od 2010. godine vrijedne ruke domaćina u ovom seoskom domaćinstvu.

Dimljena, marinirana, svježa – jedinstveni delikatesi od pastrmke, samo u seoskom domaćinstvu „Trivunčić“

U seoskom domaćinstvu „Trivunčić“, probaćete širok asortiman jedinstvenih delicija od pastrmke koja se uzgaja u njihovom vlastitom ribnjaku. Pored savršene svježe pečene pastrmke i nezaobilazne riblje paštete, oduševiće vas delikatesna dimljena, marinirana pastrmka. Poseban specijalitet koji ćete naći samo kod Trivunčića.

Bez ikakvih umjetnih konzervansa i aditiva, sva raskošna lepeza jela i proizvoda od pastrmke, koju možete naći u seoskom domaćinstvu „Trivunčić“, u potpunosti je domaća i prirodna.

Seosko domaćinstvo/ Restoran  Trivunčić – prava domaća hrana iz vlastitog uzgoja

Za ovo mjesto posebno su zainteresovani gurmani, jer ovdje mogu pronaći brojne specijalitete, od domaćih krofni i sira, riblje paštete, Plivske pastrmke, koja je nezaobilazni specijalitet ovog kraja jer se priprema na specifičan i jedinstven način. Sve je 100% organski – hrana, domaće vino, ukusan domaći hljeb pripremljen u peći koja se nalazi ispred restorana.

Seosko domaćinstvo i ribnjak “Trivunčić” u svom restoranu mogu primiti do 100 ljudi, svaki dan se trude da gosti budu zadovoljni i da ih smjeste baš onako kako žele. Da domaćinstvo Trivunčić ima najraznovrsniju ponudu domaćih proizvoda u Šipovu i okolini govori to da u svojoj ponudi, pored ribnjaka imaju plastenik u kojem uzgajaju svoje povrće i mlin u kojem proizvode visokokvalitetno brašno. Pored toga tu su plantaže aronije, domaća viljamovka i odlična domaća jaja.

Sve ove prirodne, domaćinske proizvode možete naći i kupiti u ovom seoskom domaćinstvu – pravom mjestu za one koji žele uživati u domaćoj hrani.

Čuda prirode u Šipovu, izvori, bistre rijeke i najbolji ribolov

Kad dođete u ribnjak i seosko domaćinstvo „Trivunčić“, uživaćete u svim prednostima Šipova, male turističke opštine koja leži na pet bistrih rijeka, čiji se potencijali sve više koriste u turističke svrhe.

Zaštitni znak Šipova su vodeni mlinovi koji proizvode vrhunsko brašno i ukusnu pastrmku. Preko dvadeset vodotoka i danas čuva tradiciju Plive i Janje, istorija kaže da su vijekovima hranili mještane najkvalitetnijim domaćim brašnom.

Šipovo je s pravom postalo nezaobilazni predstavnik sve popularnijeg seoskog turizma. Mjesto gdje se zaboravlja buka civilizacije uz prirodne ljepote, dobru hranu i mir koji se osjeća u svakom trenutku vašeg boravka na ovom mjestu. Mjesto gdje avanturisti, istraživači, rekreativci mogu pronaći nešto za sebe i doživjeti nove nezaboravne aktivnosti u ovom prekrasnom kraju.

Izvor Plive – prizor blistave vode, šuma i livada

Da je priroda bila velikodušna prema Šipovu i nagradila ga obiljem veličanstvenih prirodnih resursa koji su pravi atraktivan “mamac” za sjajnu predstavu posjetitelja pokazuje rijeka Pliva, poznata po svojoj ljepoti, bogatstvu flore i faune, kristalnoj bistrini, a posebno Plivina ukusna pastrmka po kojoj je ovo mjesto i najpoznatije. Malo se rijeka može pohvaliti potočnom pastrmkom težine do 6 kilograma. Jasno je zašto ljubitelji ribolova iz različitih dijelova svijeta dolaze u ovaj biser i smatraju ga prirodnim rajem.

Jedan od najatraktivnijih izvora Plive nalazi se na 490 m nadmorske visine, gdje iz velikih stijena izvire bistra i hladna voda. U blizini se nalaze i drugi izvori, a do spomenutog izvora možete uživati ​​u šetnji i pogledu na Plivu koja teče kroz šumu. Pored kamenog vrela postoji odmorište do kojeg vode pješačke i biciklističke staze, za koje postoji preko 200 km šumskih puteva, takođe u turističkom centru moguće je iznajmiti bicikl i dogovoriti vodiča da putovanje bude udobnije i zanimljivije. U ovom mjestu je popularno i planinarenje, za koje postoji bezbroj staza, a najpopularniji je uspon na Vitorog. Posjetioci mogu uživati ​​i u raftingu, vožnji kajakom i kanuom na Plivi, a redovno se organizuju kružni obilasci kulturno-prirodno-istorijskih spomenika Šipova i okolice.

Janjski otoci – ljepota, čistoća, mir

Janjski otoci se nalaze 4 km od izvora rijeke Janj, smatraju se najpoznatijim i najatraktivnijim ljetovalištem u Šipovu. Nazivaju ih “pravim čudima prirode” jer podsjećaju na niz renesansnih parkova s bujnim zelenilom, potocima i vodopadima. Zbog izuzetne očuvanosti prirode, Janjski otoci čine mali prirodni ekosistem s florom i faunom. Mir, bogatstvo zelenila, šume, veliki broj vodopada, potoka i vodopada pružaju ovom mjestu mir koji će vas na trenutak odvesti u daleki Amazon.

Ribnjak i seosko domaćinstvo Trivunčić – mjesto za odmor kao nekad

Ribnjak Trivunčić je s razlogom na mapi turista, kako domaćih, tako i iz cijelog svijeta. Kada odete na ovo mjesto, doživjećete scenario kao u dokumentarcu o tome kako vam prilaze vrijedni i nasmijani domaćini, nude vas čašicom rakije i bogatim domaćim obrokom. Stećete utisak da ste u nekom drugom svijetu, u svijetu antike i ostataka prošlosti. Gdje je isključen užurbani način života, gdje ste važni samo vi i vaša potreba za unutrašnjim mirom koji ovo posebno mjesto nudi.

Jer onajko jednom zakorači na obalu hladne Plive ili Janja, popije vodu s izvora, okusi svježu pastrmku uzgojenu u blizini, sigurno će se opet uputiti na ovo mjesto.

Posjetite nas na našim društvenim stranicama te saznajte sve što vas zanima:

Facebook

Instagram

Poveži se sa nama

Ostale priče

logo-dinardica

Create your journey